(+359) 89 683 2719

Адрес:

ДКЦ "Неоклиник", ул. "Петко Ю. Тодоров" 20, ж.к. Стрелбище, София, България

Каква е ролята на подиатъра?

През 2022 година Световният ден за борба с диабета се отбелязва под мотото „обучение за опазване на утрешния ден“ (education to protect tomorrow), което подчертава важността на повишената здравна култура, профилактика и превенция като средства за предотвратяване на тежки и необратими усложнения. Част от това обучение е хората с диабет, както и широката общественост, да бъдат запознати с различните видове специалисти, които са обединени в борбата с диабета.

Като дългогодишен специалист по диабетно стъпало се включвам в мащабната кампания за Световния ден на диабета с повече информация за ролята на подиатъра:

Подиатърът е лекар-специалист по подиатрична медицина, запознат с всички късни усложнения, които възникват по краката при хората със захарен диабет. Извършва прегледи и консултации, съставя програма за лечение и проследява състоянието на своите пациенти в дългосрочен план. При необходимост извършва корекции в терапията, а при възникване на специфични проблеми осигурява консултации с други специалисти (съдов хирург, дерматолог, ортопед, невролог и ендокринолог). Насочва за хоспитализация всички тежки случаи, нуждаещи се от болнично лечение.

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *