(+359) 89 683 2719

Адрес:

ДКЦ "Неоклиник", ул. Петко Ю. Тодоров 20, 1408, ж.к. Стрелбище, София, България

„Пътят към живот с диабет без усложнения е профилактика, адекватно и своевременно лечение.“

Диабетното стъпало е късно усложнение на захарния диабет, което се представя с кожни и остеоартикуларни увреждания при хора със захарен диабет вследствие на диабетната периферна полиневропатия и периферните съдови увреждания. Усложнението се характеризира с хронични рани, които често могат да се усложнят с инфекция на меките тъкани и остеомиелит (инфекция на костта). При неправилно лечение раните често преминават в гангрени. Много често ампутацията е единствената животоспасяваща операция.

Давността на диабета е от съществено значение за промените (видими или невидими) по стъпалата на краката. Средно около 5 години след появата на диабета започва процес на увреждане на потната секреция на краката. За да бъдат избегнати тежките усложнения, е наложително да започне постоянна и системна грижа за кожата на краката.

ПРИЧИНИ ЗА УСЛОЖНЕНО ДИАБЕТНО СТЪПАЛО

  • недобра компенсация на захарния диабет;
  • диабетна периферна полиневропатия от дистален тип вследствие на нарушаване на обвивката на нерва и неправилно предаване на нервния импулс, характеризираща се с изтръпване, мравучкане, постоянна или стрелкаща болка в двете стъпала;
  • силно влошеното кръвоснабдяване вследствие на увреждане на малките кръвоносни съдове в периферията;
  • ортопедични деформитети, падане на напречния и надлъжния свод на стъпалата вследствие на диабетната полиневропатия;
  • тежки микотични изменения по ноктите вследствие на намалената имунна защита в резултат от захарния диабет.